De Lisboa a Entroncamento per la Linha do Norte

La Linha do Norte és la principal artèria ferroviària de Portugal i uneix les ciutats de Lisboa, Coimbra i Porto. En conseqüència, la varietat de material que hi circula i la freqüència de les circulacions es troben entre les més elevades de la xarxa.

Foto 1. La 5620 remolca un Intercidades de Porto a Lisboa format per quatre cotxes tipus Corail. Vila Franca de Xira. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 1. La 5620 remolca un Intercidades de Porto a Lisboa format per quatre cotxes tipus Corail. Vila Franca de Xira. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

En aquest article, no obstant, només s’han descrit ubicacions localitzades entre la capital del país i el nus ferroviari d’Entroncamento. En tot aquest tram la línia recorre la vall del riu Tajo i travessa una gran diversitat d’estacions i ciutats.

Descripció de la línia

Foto 2. La 5614 és a punt de sortir cap a Guarda amb un Intercidades format per quatre cotxes tipus Sorefame. Lisboa-Sta Apolónia Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 2. La 5614 és a punt de sortir cap a Guarda amb un Intercidades format per quatre cotxes tipus Sorefame. Lisboa-Sta Apolónia. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

El tram de la línia entre Lisboa i Carregado va ser inaugurat l’any 1856, convertint-se en el primer ferrocarril de Portugal. Curiosament la via era inicialment d’ample internacional, però va ser adaptada a l’ample ibèric poc després per facilitar la comunicació amb Espanya.

Pocs anys després, el 1862, el tren arriba a Entroncamento. Aquesta estació i, posteriorment, ciutat deu el seu nom al fet de trobar-se a la bifurcació de la Linha do Leste (a Badajoz) i la Linha do Norte (a Porto). Com a resultat de la seva ubicació estratègica, Entroncamento ha esdevingut també un remarcable taller de reparacions, estació de mercaderies i la seu del Museu Nacional Ferroviário.

Foto. Les 4704 i 4703 entren per la Linha do Leste a Entroncamento amb un carboner buit Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 3. Les 4704 i 4703 entren a Entroncamento per la Linha do Leste amb un carboner buit Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

La importància d’aquesta secció va fer que fos desdoblada abans de l’arribada del segle XX i electrificada a la dècada de 1950. A més, a finals del segle passat es van quadruplicar alguns trams pròxims a Lisboa i d’altres van ser adaptat a altes prestacions (220 Km/h).

Actualment, entre Lisboa i Azambuja circulen els serveis Urbanos de Lisboa. La resta del tram és territori exclusiu de mercaderies, regionals, interregionals, i longo curso (Intercidades i Alfa Pendular). És remarcable també la circulació del Sud Expresso/Lusitânia, que cubreixen la ruta fins a Hendaia i Madrid i circulen acoblats en aquesta part del trajecte.

Foto . La unitat 2288 travessa Ribeira de Santarém fent un Regional de Lisboa a Tomar. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 4. La unitat 2288 travessa Ribeira de Santarém fent un Regional de Lisboa a Tomar. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

A nivell d’infraestructura, la línia no presenta cap obra d’enginyeria remarcable més enllà de les estacions. En aquest apartat és destacable l’estació d’Oriente a Lisboa, inaugurada per l’Expo-98. Altrament, les de Santa Apólonia i Entroncamento també disposen de l’encant propi de les grans estacions.

Ubicacions per realitzar fotos

Foto . La 5615 espera l'hora de sortida cap a Hendaia i Madrid amb el Sud Expresso/Lusitânia. Lisboa-Sta. Apólonia. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 5 . La 5615 espera l’hora de sortida cap a Hendaia i Madrid amb el Sud Expresso/Lusitânia. Lisboa-Sta. Apólonia. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

Sense haver de sortir de Lisboa, les estacions de Santa Apolónia (Fotos 2 i 5) i Oriente constitueixen ja les primeres ubicacions interessants per realitzar fotografies. En aquest apartat, és rellevant remarcar que, a l’estació d’Oriente, la coberta de l’estació crea diferents efectes i ombres al llarg del dia i cal estar una mica atent a l’hora a la qual s’hi va.

Agafant un Intercidades, es pot arribar a la primera ciutat important de la línia: Vila Franca de Xira. En aquesta localitat, existeix una passarel·la superior des de la qual es poden realitzar fotografies interessants durant gran part del dia (Fotos 1 i 6). L’enquadrament més típic correspon a les hores anteriors al migdia solar, amb la plaça de braus.

Foto . El Pendolino 4005 passa per Vila Franca de Xira fent un servei Alfa Pendular sentit sud. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.
Foto 6 . El Pendolino 4005 passa per Vila Franca de Xira fent un servei Alfa Pendular sentit sud. Autor: Adrià Pàmies 09/2015.

Seguint cap al nord, és remarcable anomenar dues ubicacions a Ribeira de Santarém. La primera és la mateixa estació de Santarém, que encara conserva un aire i un encant propi de temps passats (Foto 7). A poca distància de l’estació existeix també un viaducte per sobre el Tajo (Foto 4), des del qual es poden fotografiar trens durant tot el matí.

Finalment, la darrera parada del recorregut és la mateixa estació d’Entroncamento amb els diversos passos superiors que hi ha a la sortida nord de la mateixa (Foto 3). També és interessant apropar-se al Museu Nacional Ferroviário, ubicat a les mateixes instal·lacions del complex.

Foto . La unitat 2316 passa per Santarém fent una circulació de prova. Autor: Adrià Pàmies. 09/2015.
Foto . La unitat 2316 passa per Santarém fent una circulació de prova. Autor: Adrià Pàmies. 09/2015.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.